שלום יש לי סוכרת הריון והדיאטנית אמרה שאסור לי לשתות בכלל מיץ לברכה בליל הסדר מה אפשר לשתות או לעשות במקום? כששותים את הארבע כוסות? תודה
דף הבית » שאלות ותשובות » סוכרת הריון ופסח
שלום וברכה,
סכרת הריונית בליל הסדר
ליל הסדר מהווה אירוע מורכב מצד ריבוי הסוכרים והפחמימות בארוחה אחת באופן מרוכז שעלול לייצר מצב של עלייה ברמות הסוכרים ולעיתים אף הוצאה מאיזון שבחלקו עלול לייצר מצב של סיכון עבור האשה ומצבי קיצון גם עבור העובר.
ארוחות גדולות מצריכות הערכות מקדימה אצל חולי סכרת אבל ארוחת ליל הסדר מהווה אתגר נוסף בשני מוקדים מרכזיים, הראשון שתיית ארבעת הכוסות ובפרט שמיץ ענבים (אשר בחלקו נשתה על בטן ריקה וללא מאכלים נוספים) עלול לגרום לעלייה חדה ברמות הסוכר, ולכן, חשוב כי מעבר לשתית מיץ הענבים ואכילת המצה, שאר הארוחה תהיה מבוססת בעיקרה על ירקות וחלבון ולא להוסיף עוד פחמימות.
והשני, אכילת כזית מצה (כאשר סה"כ יש לאכול 4 שיעורי כזית מצה, שניים ראשונים של המוציא ואכילת מצה, כזית נוסף של כורך, וכזית אחרון של אפיקומן).
שיעורי מצה – למעשה יש להקל באופן פשוט לאכול כזית מצה בשיעור הנמוך של שליש מצה (מצת מכונה) כך שסה"כ יאכל כמצה ושליש (המקבילה למעט יותר משתי פרוסות), ובמרבית המקרים בסכרת הריונית שאינה מורכבת הדבר לא יהווה סכנה או יציאה מאיזון.
שתיית ארבעה כוסות
החשש העיקרי הוא משינוי מתמשך דרסטי ודרמטי של פיקים של עליה (היפרגליקמיה דרמטית) ואח"כ תתכן גם ירידה דרמטית ברמות הסוכר (היפוגליקמיה), אבל אלו מצבים נדירים והשפעה שלו אלו במהלך ההיריון רגיל על העובר עצמו רחוקים מאוד ולכן איננו חוששים להם במצבים הרגילים. במצבים בהם יש מורכבות או חוסר איזון בצורה רחבה אף שכעת האשה מאוזנת, יש חשש ליציאה מאיזון של האם והשלכה על המשך ניהול ההיריון ובריאות האם והיילוד.
ולכן, יודגש כי במצבי סכרת הריונית 'רגילים', 'פיקים' סבירים לא יהוו סכנה ולא יוציאו מכדי איזון או יקדמו סיכון מוגבר עבור האשה או עבור העובר.
שיעור המינימלי של כל כוס מארבעת הכוסות הוא רוב רביעית לשיטתו ע"פ הגר"ח נאה. השיעור הינו 44 סמ"ק. כמו כן, יש לשתות את הכוס בלגימות קטנות ולא מעבר לזמן של 4 דק'.
במצבי דחק ניתן להקל ולמהול ע"פ השיטת השו"ע את המיץ ענבים במים כך שהרוב יהיה עדין מיץ ענבים (כלומר, לפחות 23 סמ"ק יין ועוד 21 סמ"ק של יין, יש להקפיד על רוב יין).
במצבים יותר מורכבים כאשר עדין יש הערכה שמדובר על עומס סוכרים, אפשר להקל ולשתות את ארבעת הכוסות במקום עם מיץ ענבים, לשתות חמר מדינה (לדוגמא קפה) ובפרט בכוס שניה ושלישית.
שתיית יין כוהלי – אף שלאחר בירור מול מכון טרטולוגי שתיה חד פעמית בערב אחד בשיעור של כ 100 סמ"ק יין כוהלי אינו מהווה בעיה או סכנה בהיבט הטרטולוגי, יש הוראה מוחלטת של האיגודים המקצועיים שלא לשתות יין כוהלי כלל במהלך ההיריון מחששות שונים, ולמעשה גם אין כמעט פער בין רמות הסוכר במיץ ענבים לעומת יין. כמו כן אופן פירוק הסוכרים בשתית כוהל יכולה להוות בעיה, ולכן, הנחיה היא לעשות שימוש במיץ ענבים ולא ביין כוהלי.
חלוקה סוגי סכרת
ניתן לחלק לשלוש קבוצות, אף שחלק מהדברים מורכבים יותר (BMI, היסטוריה מיילדותית ועוד), ולכן, במצבים מורכבים ופרטניים יש להיוועץ ברופא/ה מומחית בתחום ובמקביל בדיאטיקנית אשר מודעת לחשיבות מצוות החג.
קבוצה ראשונה - סכרת הריונית מאוזנת בדיאטה/ על סף סכרת הריונית - בפשטות יכולה לשתות את ארבעת כוסות ויחד עם זאת, יש להנחות לשתיית שיעור רוב כוס כשיטת הגר"ח והינו 44 סמ"ק של מיץ ענבים (ולא שיעור רביעית מלאה).
מצות – סה"כ זה יוצא מצה ושליש (לפי שיעור של שליש מצה כזית). זה יותר פשוט כי זה מתפרק לאט יותר ונפרס על פני יותר זמן.
קבוצה זו מכסה כ 90 אחוז מסכרת הריון הפשוט ולא מורכב, כמובן, שנכון שתהיה תשומת לב לאיזון יתר המאכלים במהלך הארוחה על מנת לקיים את מצוות החג.
קבוצה שניה - סכרת מאוזנת תרופתית (לא טיפול אינסולין אלא גלוקופז ודומיו) - מצב מורכב יותר, צריך לבחון פרטנית, עפ"ר ניתן יהיה להנחות לשתות את ארבעת הכוסות מהולים במים כפי האמור לעיל. במצבים מורכבים יותר יש להורות לשתות את הכוסות הראשונה והאחרונה מיץ ענבים מהול, ושתי הכוסות האמצעיות לשתות חמר מדינה (כגון קפה).
מצות כאמור לעיל.
קבוצה שלישית - סכרתיות עם סכרת טרום הריונית - הריונית עם סכרת סוג 1 או סוג 2 - בשונה ממצב רגיל בו יש אפשרות לאזן עם התרופות, בהריון יש יותר יציאה מאיזון באופן מובנה והדבר מסובך ומורכב יותר.
ועל כן, אי אפשר לתת הוראה כללית וגורפת בלי תיאום מדוייק עם רופא/ה הבקיא/ה במצב של האשה שכן הדבר כרוך בסיכון שעלול לגרום לחולי פנימי כלשון חז"ל ויציאה מאיזון שתגרום לסיכון.
הערות נוספות –
תורתנו תורת חיים והדברים האמורים כאן אינם באים להחליף התייעצות פרטנית עם רופא המומחה בתחום, ובמצבי ספק יש להיוועץ ולא להכנס למצבי דחק וסכנה.
תודתי לרופאים המומחים בתחום הסכרת, הגניקולוגיה והריון בסיכון גבוה שסייעו בהכנת מסמך זה
חג פסח כשר ושמח
אודי רט, רב יועץ ופוסק מכון פועה
לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.
היי,
תודה רבה על השו"ת, מאוד עוזר…
אני חודשיים אחרי לידה,מניקה מלא
כרגע עם מניעה vcf
אחרי הטבילה היו לי כתמים שנבעו מרירית רחם דקה ולא מווסת.
איך ניתן לדעת מתי הביוץ?
והאם יש צורך לקחת מניעה בתקופה שאני לא מקבלת מחזור?
תודה רבה
שלום וברכה!
אני חודשיים אחרי לידה, התחלתי לקחץ כדור סרזט חמישה שבועות אחרי הלידה.
אני ב"ה בהנקה מלאה
קיבלתי מחזור אחרי שכבר הפסיק לי יום אחרי טבילה
האם זה קשור לכדור? כי אני בהנקה ושמעתי שפחות אמור להמצא מחזור
ואם אפסיק עם הכדור ישר אקבל מחזור? והאם זה בהכרך אקבל מחזור, והאם עכשיו אקבל כל חטדש או שההנקה דוחה?
אשמח לכח התשובות.תודה!
ב"ה
אני נמצאת אצל חמותי בחו"ל כמה שבועות ונגמרו לי הלבנים בצבעים קהים. שמתי לבנים בצבע לבן.
הבעיה ששכחתי שיש לי עור מאוד רגיש וכשאני מוציאה שיער באותו מקום יש לי דם שיוצא.
הוצאתי שיער ואחרי כמה שעות ראיתי הרבה נקודות קטנות של דם, בדיוק כמו שיש כשאני מוציאה שיער. ניסיתי לראות אם יש לי פצעים, אל עברו כמה שעות ואני רואה רק בליטה אחת קצת כואבת שכבר נסגרה כנראה.
אשמח לדעת האם זה אוסר אותי או לא.
אני בקרוב צריכה לקבל מחזור.
שלום הרב, רציתי לברר לגבי דיאפרגמה. אני 10 חודשים אחרי לידה ראשונה ורוצה לרווח ילודה כרגע. השתמשתי בגלולות קצת אחרי הלידה (סרזט) . הן עשו לי ממש רע, דימומים, כאבים , מצבי רוח קיצוניים וכו'. והאמת שאני גם לא רוצה להשתמש בכל מיני אמצעי מניעה הורמונליים, רוצה משהו יותר טבעי, פגיעה כמה שפחות בגוף ובסדר התקין של הוסת. ביררתי עם הרב שלנו לגבי דיאפרגמה והוא אמר לי שזה פחות כדאי אבל שעדיף לדבר עם מכון פוע"ה בעניין זה. אשמח לדעת
ביום ראשון הקרוב אני אמורה לעבור היסטרוסקופיה – Hysterescope ,תחת הרדמה בבית החולים.
ייתכן דימום? ואם כן, האם זה נחשב דמי דידה שצריך לשמור על 12 ימים?
אשמח לתשובה מהירה.
כל טוב,
…
אשתי עושה גבות פעם בחודש ומסה כל הזמן שזה יהיה לפני הטבילה ..
עכשיו אישתי לא סדירה אז הטבילה לא כל חודש יותר ..
אז פעם שעברה עשת גבות לפני החג קצת יותר משבועיים..
האם זה בעיה שהיום היא תטבול בלי לעשות ?
שלום וברכה,
אני כבר יותר משישה שבועות לאחר לידה ועדיין רואה כתמים משמעותיים מה שלא מאפשר לי להתחיל בטהרה, אציין שאני מניקה הנקה מלאה ונוטלת סרזט החל משלושה שבועות לאחר הלידה.
לא הצלחתי לגלות דפוס קבוע לכתמים – לעיתים הם מגיעים לאחר נטילת הגלולה אבל לפעמים גם לאורך כל שעות היום .
אני מרגישה שבשבוע האחרון המצב החמיר גם בכמות וגם בצבע שלהם.
בבקורת אצל הרופאה היא אכן ראתה דמום קל אבל גם לא שללה אפשות של שארית ברחם – לא הצליחה לראות בודאות האם מדובר בשארית או חלק מהרירית – היא הפנתה לברור מעמיק של הענין
,אצין שכבר התחלתי מספר פעמים בספירת 7 נקיים לאחר שהיו לי יום -יומיים נקיים לגמרי אבל הם נסתרו כתוצאה מכתם .איך אפשר לדעת מה מקור הכתמים – האם מגיעים כתוצאה מהגלולות / הלידה –
זה פשוט רלונטי לאופן הטפול ממה שהבנתי .
רציתי לשאול בבקשה מה בד"כ ההמלצה בשלב כזה והאם יש מה לעשות על מנת לזרז את התהליך כך שאוכל להטהר כמה שיותר מהר
(בלידה קודמת טבלתי לאחר 4 שבועות בלבד אבל ללא נטילה של סרזט)
תודה מראש!
קיבלתי מחזור לאחר חצי שנה מהלידה
ואז הפסקה של חודשייםולאחר מכן מחזור ואחרי שבועיים כתמים של דם והמחזור לאחר מכן התחיל מוקדם יותר
בבדיקה הרופא אמר שהרירית דקה כנראה מהנקה(מניקה מלא)
ואין מה לעשות
מה אפשר לעשות כדי שלא יהיה לי כתמים
האם סרזט מחייב הנקה ישירה ? או ששאיבה גם טובה ?
אני משלבת חצי חצי
אשמח לתשובה 🙏🏼